Új feladatokat lát el a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

Ötezer férőhelyen gondozhatnak családjukból kiemelt gyermekeket

A kormány felkérésére ez év július elsejétől, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának tevékenységi területe és feladatellátása jelentősen bővült. A szervezet immár 8 megyében: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász- Nagykun Szolnok, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom, és Pest megyében, valamint a fővárosban látja el a gyermekvédelmi szakellátás feladatait. Az egyházmegye fenntartásában így ma már több mint 5000 férőhelyen gondozhatnak családból kiemelt gyermekeket és fiatalokat.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye 2010 óta lát el gyermekvédelmi feladatokat. Ekkor vette át – kormányzati felkérésre – a Komárom-Esztergom Megyei gyermekvédelmi szakellátási rendszer fenntartását és működtetését. Ez nemcsak az intézményekre, hanem a nevelőszülői családoknál élő gyermekekre és fiatalokra is vonatkozott. Ugyanabban az évben indultak az egyeztetések a Csongrád megyei, majd néhány hónappal később a Bács-Kiskun megyei gyermekvédelmi Kiss-Rigó László 2011. április 18-án alapította meg a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Gyermekvédelmi Szakellátást működtető intézményrendszerét, melynek középpontjában a családjukból kiemelt gyermekek állnak. Azóta folyamatosan bővül az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi hálózata.

Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár a feladatátadás kapcsán elmondta, jelenleg Magyarországon 23 ezer gyermek nem vér szerinti családjában, hanem nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban nő fel. – A kormány elkötelezett abban, hogy közülük lehetőség szerint minél többen nevelőszülőkhöz kerüljenek – részletezte a politikus. Az állam számít a szociális ellátásban és a gyermekvédelemben is az egyházakra és a civil fenntartókra. Jelenleg az egyház szerepvállalása a gyermekvédelemben a legjelentősebb, itt év végére el fogja érni a 60 százalékot. A katolikus egyházra a lelkek gyógyítása és a gondoskodásban meglévő történelmi hagyomány miatt tekint stratégiai partnerként állam. Az államtitkár úgy fogalmazott, az jelenti a sikert a gyermekvédelemben, ha a gondoskodásból kikerülő gyermek 18-23 évesen megtalálja a helyét az életben és nem fog rászorulni a szociális ellátórendszerre.

Dr. Kiss Rigó László szeged-csanádi püspök kiemelte: a Szeged-Csanádi Egyházmegye intézményeiben azoknak a feladatoknak az ellátását végzi, amelyek hagyományosan is az egyházak küldetéséhez tartoznak. Az egyháztól elvárja a társadalom, hogy a legnehezebb kérdésekkel foglalkozzon, problémás helyzetekben álljon helyt, gondoskodjon a rászorulókról, gyermekekről. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató egyházmegyei intézményként a családjukat nélkülöző gyermekek ellátásáról gondoskodik, mégpedig azzal a célkitűzéssel, hogy azok szeretetteljes, minél családiasabb környezetben nőhessenek fel. – Olyan munkatársaink vannak, akik a szó legnemesebb értelmében hivatásként végzik a munkájukat. Erre az egyházmegye büszke, csak ezért tudunk vállalni ilyen feladatot – emelte ki a a püspök.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója szerint szervezetük alapvető célja a nevelő-fejlesztő munkára koncentráló, közvetlen segítségadás, de folyamatosan fejlesztik is azt a szakmai programot, amellyel a teljes, – most már 8 megyét érintő – ellátási területen ugyanazt a magas színvonalú szolgáltatást nyújtja. A főigazgató szerint a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nem csak egy intézményrendszer, hanem egy összetartó közösség is. – Gyermekvédelmi szolgálatunk során egyetlen dolog számít: a gyermeket szeretni kell! Ezek a gyerekek pont arra vágynak, hogy az érdemeiktől függetlenül szeretetreméltók, elfogadhatók legyenek. A feltétlen szeretet, a törődés, az emberi figyelem érzését kell kialakítanunk a gyermekekben. Úgy kell szeretni őket, hogy képesek legyenek szeretni másokat. Az út, ahol szeretetté válik a nevelés, ott gyógyítássá válik a munkánk – hangsúlyozta a főigazgató.

A most átvett területeken dolgozó nevelőszülők jelentős része már régóta kapcsolatban van a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóval. A Budapesten élő Kakstedterné Kustor Tünde 2012 decemberében a férjével együtt végezte el az első 60 órás nevelőszülői tanfolyamot. Kilenc év alatt négy saját gyermekük mellett egy örökbefogadott, és kilenc nevelt gyermekről gondoskodtak. Jelenleg öt kisgyermekkel élnek együtt az otthonukban. Tünde szerint életük legjobb döntése volt csatlakozni a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői hálózatához: – Bár ez a hivatás huszonnégy órás szolgálatot jelent, mégsem cserélném el semmire – hangsúlyozta Tünde.