A járvány miatt elmaradt események átszervezéséről tanácskoztak a papi találkozón

Hagyománnyá vált, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye papsága Gyulán rendezi meg éves találkozóját. A papszentelések ünnepéhez közeledve az esemény lehetőséget ad az egyházmegye aktuális ügyeinek megvitatására, illetve a közös imádságra is.

Az egyházmegyét 1030-ban alapították, idén ünnepli fennállásának 990. évfordulóját. A történelem viszontagságai miatt mára három részre szakadt az egyházmegye, melyek Szent Gellért örökösének tartják magukat. A Nagybecskereki Szerbiában, a Temesvári Romániában és a Szeged-Csanádi Magyarországon található. Ezek folyamatos együttműködésben állnak egymással. Kiss-Rigó László püspök kifejtette, a jubileumi illetve a milleniumi évforduló előkészületeit, megszervezését is együtt teszik.

Kiss-Rigó László püspök kifejtette, a koronavírus-járvány sajátos helyzetet eredményezett, mely mindenkit kizökkentett a mindennapi rutinból, gépiességből és automatizmusból, így később, a veszélyhelyzet végeztével tudatosabban élhetünk és tervezhetünk. Ugyanakkor nehézséget jelentett a különböző programok szervezésénél, mint amilyen az egyházmegye központjának Temesvárról Szegedre történő áthelyezésének kilencven éves évfordulója megünneplése. Kovács József általános helynök elárulta, a találkozó egyik legfontosabb témája a bérmálások átszervezése volt.

De szó esett a 2020 szeptembere helyett, az egészségügyi krízisre való tekintettel 2021-re halasztott Eucharisztikus világkongresszusról is. Ugyan az 1938 után ismét Budapesten rendezett esemény gyakorlati feladatait az Esztergom-Budapesti főegyházmegye látja el, a lelki felkészülésben a Szeged-Csanádi Egyházmegye is részt vesz.

A szerdai esemény különleges volt abból a szempontból is, hogy a szegedi dóm helyett, az akkori egészségvédelmi korlátozások betartása miatt a gyulai Nádi Boldogasszony templomban rendezték meg az Olajszentelő misét. Ez a liturgiában használt olajok megáldásának szertartása. A betegek ellátásakor, kereszteléskor, papszenteléskor vagy bérmáláskor ugyanis ezeket használják.

Az eseményen a közös imádság mellett a papok megújították az egyháznak tett fogadalmukat is.

Az összejövetel kötetlen formája lehetőséget adott arra, hogy az érintettek közvetlenebben, szabadabban beszélgessenek egymással, erősítve az egyházmegye papi közösségét.

Forrás: gyulatelevizio.hu