Az alkalmazott tudományok egyetemévé válik a főiskola

A Szeged–Csanádi Egyházmegye felsőoktatási intézménye augusztus elsejétől Gál Ferenc Egyetemként folytatja munkáját. A szegedi, gyulai, békéscsabai és szarvasi karon tanuló hallgatók így egyetemi diplomát kapnak majd.

– Hosszú, szabályozott folyamat volt, hogy főiskolából egyetemmé váltunk. Sok munka van mögöttünk, több éve kialakult az a helyzet, ami alkalmassá tette az intézményt az egyete­­mi működésre. Az utóbbi idő­ben jelentősen nőtt főiskolánk, Békés megyében három karral bővültünk – magyaráz­­ta Kozma Gábor, a Gál Fe­renc Főiskola rektora. Azt is el­mondta, képzéseik többsége eddig is mesterszak volt, doktori programhoz is tartoztak, és az oktatáshoz kapcsolódó kutatásokat is végeztek.

A rektor hangsúlyozta, egyházi fenntartású intézményként mindig valamilyen társadalmi felkérésnek tesznek eleget. Olyan szakokat indítanak, amelyekre valós igény van.

– Bázisintézményünk az egy­­kori hittudományi főiskola Szegeden, ám nemcsak hit­éle­­ti, hanem világi képzések is zajlanak nálunk. Küldetése, missziója van intézményünknek, bármilyen képzéssel foglalkozunk, a cél a közösségek szolgálata. A hitéleti, teológiai szakok egyfajta ernyőt képeznek a többi képzésünk felett – emelte ki az egyetem filozófiáját Kozma Gábor.

Négy telephelyen – Szegeden, Békéscsabán, Szarvason és Gyulán – olyan képzéseik vannak, amelyek hagyományosan is az egyházak külde­téséhez tartoznak. Kozma Gá­­bor szerint az egyháztól el­­várja a társadalom, hogy a legnehezebb kérdésekkel foglalkozzon: problémás helyzetekben álljon helyt, például a rászorulókról való gondoskodás és a kisgyer­mekek képzése-nevelése te­­rületén.

– Szarvason óvodapedagógusokat, tanítókat képzünk, a gyulai Egészség- és Szociá­lis Tudományi Karon pedig szo­ciá­lis munkásokat, ápolókat. A társadalmat szolgálják ezek a szakok, így a békéscsabai gazdasági kar is, ugyanis a felelős, méltányos gazdálkodás is fontos igény napjainkban – hangsúlyozta.

A főiskola augusztus elsejé­től lesz az alkalmazott tudományok egyeteme, és a rektor szerint öröm, hogy így Szegeden két egyetem is működhet.

Forrás: delmagyar.hu