Károlyi Bernátra emlékeztek Almáskamaráson

A modern magyar katolikus politizálás arcképcsarnoka című kötet sajtónyilvános bemutatóját rendezték meg csütörtök délelőtt, Almáskamaráson. A kötet a magyarországi kereszténydemokrácia több, mint egy évszázados történetéből emel ki néhány jeles alakot. A művet először tavaly novemberben mutatták be, Budapesten.

Az esemény helyszíne Károlyi Bernát ferences szerzetespap, a Demokrata Néppárt megválasztott országgyűlési képviselőjének a szülőhelye volt. A Kereszténydemokrata Néppárt tavaly ünnepelte alakulásának 75. évfordulóját. Ebből az alkalomból adta ki a Barankovics István Alapítvány ezt a kötetet.

A megjelentek megtekintették “A hét vértanú” című filmet, melyben a ferences vértanúkról, köztük Károlyi Bernátról emlékeztek meg. Ezt követően pedig a ferences szerzetespap életútját lehetett megismerni a helyi diákok tolmácsolásában. Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a KDNP országos választmányának elnöke az eseményen hangsúlyozta, az 1800-as évek végén Európa szerte egyre több hívő keresztény fordult a politika felé, és kezdett foglalkozni azokkal a társadalmi eseményekkel, melyeket az akkori politikai elit igyekezett elhallgatni.


Miklós Péter történész, a könyv egyik szerzője kiemelte, tízen dolgoztak a köteten, hogy tizennégy modern katolikus közéleti szereplő, politikus életrajzát közreadhassák.

Magas színvonalú munkájáért, valamint a német nemzetiségi nyelv ápolásáért, a német hagyományok, kulturális értékek megőrzéséért német nemzetiségi díjat vehetett át Kiss-Rigó László. A szeged-csanádi püspök Károlyi Bernát emléktáblája előtt mondott beszédében hangsúlyozta, azért kell emlékezni, hogy többé a múltban történt tragikus események ne fordulhassanak elő.

A megjelentek megkoszorúzták a kommunista érában megkínzott, majd a börtönben elhunyt Károlyi Bernát emléktábláját. Ezután a róla elnevezett általános iskolában megtekintették az emlékkiállítást, majd az intézmény német nemzetiségi tánccsoportjának műsora zárta az eseményt.