A Kisteleki Három Király vízkeresztkor az Európai Parlamentben a békéért szólalt fel

2020 vízkeresztjén a kisteleki Három Király Brüsszelbe repült, hogy hazájukat, Magyarországot képviseljék az Európai Parlamentben.

Az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által meghirdetett, egész Kárpát-medencére kiterjedő 2018-as Nemzetközi Betlehemes Verseny győztes jutalmának volt köszönhető, hogy a Kisteleki Betlehemezők Csapatát képviselő Három Király az Európai Parlamentben felszólalhatott a békéért.

A Kisteleki Csapat delegációjának tagjai: Rostás Márkó 9.osztályos tanuló, Szűcs László 8.osztályos tanuló, Öszterling Richárd 9.osztályos tanuló és Harmat József tanár úr voltak.

A nemzetközi mezőny legjobb betlehemező csapatainak képviselői Brüsszelben találkoztak. Németországból, Ausztriából, Olaszországból, Belgiumból, Romániából és Magyarországról érkező betlehemező gyermekek és tanáraik egy közös Nemzetközi Betlehemes Csapatot alkotva Vízkereszti Háromkirályok műsorával köszöntötte az Európai Parlament képviselőit.

Minden gyermek királyi ruhába öltözve lépett be a Parlamentbe és adta elő jelenetét, nem minden nap van az EU parlamentbe ilyen sok király. A kisteleki Három Király jelmezének egyediségét, szépségét külön megdicsérték, ami Bolford Mihályné Zsuzsa néni keze munkájának köszönhető, mert 25 éve varrja a kisteleki betlehemező gyermekek szebbnél szebb jelmezeit.

A hat országból érkező gyermekek saját nyelven, angolul illetve németül előadott énekei, imádságai, újévi jókívánságai meghatódottsággal töltötték el a képviselőket.

Rainer Wieland az Európai Parlament alelnöke fogadta és köszöntötte a betlehemezőket, és megköszönte, hogy Isten áldását elhozták Brüsszelbe, a gyermekektől átvette kéréseiket és rajzaikat, melyeken a Keresztény Európa jövőjét jelenítették meg a Csillagénekesek.


A kisteleki gyerekek felírták az Európai Parlament kapujának ajtófélfájára: 2020-ban Krisztus által legyen áldott ez a Ház. Ezután a képviselők meghívták a gyerekeket saját irodáikba is, hogy ott is hangozzék el: „Isten áldása legyen e házon”, így sorba kerültek fel az ajtófélfákra a házmegáldó feliratok. A kisteleki Három Király elmondta a képviselőknek, hogy tavalyi betlehemes előadásukkal 580.000 Ft adományt összegyűjtve tudtak segíteni a Kárpátalján élő hátrányos helyzetben élő magyar gyermektársaikon, Ukrajnában háborús áldozatok családjain, és Afrikában egy magyar fenntartású általános iskolát is támogattak Kinshasában

Nagy szeretettel fogadták a magyar delegációt Deutsch Tamás, Hölvényi György, Winkler Gyula, Győri Enikő, Hídvégi Balázs Európa Parlament képviselői és Traian Basescu, Románia ex államelnöke is.
Az 500 millió embert képviselő Európai Parlamentben a gyerekeket és tanáraikat bevezették a hatalmas ülésterembe, ahol az egész Európát érintő nagy döntések születnek. Az Európa Unió zászlaja mellett meglátva a magyar zászlót, azért imádkoztak a magyar gyerekek, hogy Európában és a világon béke maradjon.

A gyerekek és tanáraik meghívást kaptak az Európai Unió Látogatóközpontjába is, ahol megtekinthették interaktív virtuális utazás és háromdimenziós fénytérkép segítségével az Európai Unió létrejöttének és működésének történetét, és megérthették az EU által használt szimbólumok jelentését. Megtudták, hogy az EU zászlajának terve a katolikus hitre tért holokauszttúlélő Paul Levytől származik, aki 1949-től az Európa Tanács tájékoztatási igazgatójaként dolgozott.

A legendák azzal kapcsolatban keringenek, hogy honnan is merítette a 12-es számhoz ötletét Levy. Egyes nyilatkozataiban az igazgató egyértelműen a Biblia Jelenések Könyvében szereplő Napbaöltözött Asszony 12 csillagból álló koronáját nevezte meg ihletadóként. Elbeszélések szerint a strasbourgi katedrális akkor készülő Nagyboldogasszonyt ábrázoló üvegablakán elmerengve alkotta meg a zászló végleges tervét.
A Nemzetközi Betlehemes Csapat az Európai Unió Püspöki Konferenciájának Székházában is tiszteletét tette, és bemutatta Csillagénekes előadását.

Minden képviselő örömmel biztatta a gyerekeket, hogy továbbra is éltessék a több mint 600 éves betlehemezés hagyományát, mely Európában nagy érték, mert Jézus születését segítik ezzel elő az emberi szívekben, és csak ettől lehet erős és maradandó a Keresztény Európa.

A kisteleki Három Király már másodszor járt az Európai Parlamentben, remélik most is megnyerik a Nemzetközi Betlehemes Versenyt, és harmadszor is eljutnak oda.