Megnyílt a Karitász vására a Nagyáruházban

Idén is megnyitott a Szeged-Csanádi Egyházmegye Karitász vására a Nagyáruházban, az érdeklődők egy hétig vásárolhatnak itt. Az önkéntesek által készített adventi díszek eladásából rászoruló családok téli tüzelőjét próbálják biztosítani.

Először vettem részt az alkotóház munkájában, én csak otthon kézműveskedvem és olyan lehetőséget kerestem a tárgyak eladására, amivel segíteni tudok másokon – hangsúlyozta Gémes Etelka, aki interneten találta meg a megyei karitász hirdetését, hogy alkotni vágyókat keresnek. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász idén 26. alkalommal rendez jótékonysági karácsonyi vásárt Szegeden a Nagyáruházban. Itt értékesítik azokat az ajándéktárgyakat, melyek az ősszel alkotóházaikban készítettek önkéntesek.

Együtt találták ki az ajándékötleteket

– Októberben kezdtünk el dolgozni az alkotóházban, heti egyszer találkoztunk a Csongor téri irodánkban. Jöttek olyanok akik már évek óta segítenek és a Karitász önkéntesei, de például Etelka nem az, örömmel fogadtuk segítségét. Emellett az egyházmegye plébániáin is meghirdettük az alkotóházat, több helyről is érkeztek karácsonyi díszek – magyarázta Ancsa-Molnár Hajnalka, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Karitász irodavezetője. Hozzáfűzte, nagyon sok önkéntesük van, a gyerekektől az egyetemistákon át a nyugdíjasokig. Közösségi szolgálat keretében is jönnek fiatalok, emellett a plébániákon is meghirdették ezt. Beszerezték a hozzávalókat, együtt kitalálták, hogy milyen ajándéktárgyakat készítsenek. Nyolc alkalommal találkoztak, októbertől november végéig.

Horgolt angyalkák a legnépszerűbbek

A majd 150 termék között találtunk tobozból készült fenyőfákat, fonott papírdíszeket, horgolt angyalkákat a Nagyáruház mozgólépcsője előtt felállított pultnál. Megtudtuk az angyalkák a legnépszerűbbek, akárhányat készítenek, az mind elfogy. A Karitász adventi vásárát Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász igazgatója nyitotta meg, aki megköszönte az önkéntesek munkáját, ugyanis az ebből származó bevételből a hátrányos körülmények között élőket támogatják. Azt is elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetemtől is kaptak felajánlást. – A Science parkban végzett területrendezésen vágtak ki fákat, amelyek közül a tűzifára alkalmas faanyagot nekünk adományozzák. Az egyházmegye teljes területén – Békés, Csongrád és Jász-Nagykun Szolnok megye egy részén – nagyon sok olyan család van, akiknek ez nagyon nagy örömet fog okozni – emelete ki Kothencz János. A teljes bevételt rászoruló családok tüzelő- és fűtéstámogatására fordítják. – A Karitász csoportok tagjai ajánlanak családokat, ők tudják kinek van rá szüksége. Tavaly nagy sikere volt a vásárnak, így húsz családon tudtunk segíteni az egyházmegye területén. Ők januárban kapják meg a tüzelőt – emelte ki az irodavezető. A Karitász standon még egy hétig december 9. és 16. között az áruház nyitvatartási idejében vásárolhatnak azok, akik szívesen segítenek másokon.

Forrás: delmagyar.hu