Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékeztek Ásotthalmon

Kedden ünnepelte az egyház Isten ajándékát, Árpád-házi Szent Erzsébetet. Ásotthalmon közel száz hittanos általános iskolás részvételével a Jézus Szíve templomban ünnepi szentmisén emlékeztek meg a szentről.

Egymás után, hosszú tömött sorokban érkeztek az ásotthalmi Kiss Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hittanos diákjai a település központjában álló Jézus Szíve templomba kedd kora délután, ahol Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezve tartottak szentmisét.

Árpád-házi Szent Erzsébet 1207-ben született Sárospatakon. Erzsébet három nappal előbb megmondta halálának napját. Sírja mellett számos csodás esemény történt. IX. Gergely pápa avatta szentté 1235-ben. Ünnepét 1670-ben vették föl a római naptárba temetésének napjára, november 19-ére.

Együtt énekeltek

Ásotthalmon kedd kora délután a település központjában lévő Jézus Szíve templomban ünnepi szentmisén emlékeztek meg Szent Erzsébetről. Az ünnepen közel száz hittanos gyermekkel dicsérték az Urat. A mise előtt a Szabad-On dicsőítő közösség muzsikált, akik Istent dicsérik modern keresztény dalok megszólaltatásával. A gyerekek együtt énekelték a dalokat az előadókkal.

Jézus tanítványa volt

A résztvevőket, testvéreket és kísérőtanárokat Molnár Ibolya köszöntötte, majd a gyerekek ajándékot, egy szál piros rózsát adtak át azoknak, akik az esemény létrejöttét segítették. – Ki volt már szentmisén? – kérdezte Kovács Zoltán kisteleki káplán atya, mire egymás után emelkedtek a kezek a magasba. – Felsősök, nem szabad eltűnni hátul! – szólt rá a templom hátsó részén üldögélő nyolcadikosokra az atya. – Ki volt Árpád-házi Szent Erzsébet? – kérdezett ismét az atya, majd a gyerekek segítségével megválaszolta saját kérdését: egy olyan királylány, aki segítette a szegényeket és Jézus tanítványa volt.

Szeretet és világosság

– Ha meg akarjuk érteni, ki volt Szent Erzsébet, akkor meg kell értenünk a történetét, ami onnan indul, hogy volt egy jó Isten, aki őt szerette – emelt a magasba egy gyertyát az atya, amivel Isten szeretetét szimbolizálta. – Ádám és Éva engedetlenek voltak Istennel. Ha nem engedelmeskedünk neki, akkor kimegy belőlünk a szeretet – fújta el a gyertyát. – Ilyenkor haragszunk, vétkezünk, behúzol egyet az osztálytársadnak. Az ilyen ember csak akkor tud visszatérni Istenhez, ha valaki elhozza neki a világosságot – magyarázta a gyerekeknek Kovács Zoltán atya.

Meghívták Jézust a szívükbe

– Jézus és Isten bazi nagy lánggal szerették egymást – érintette össze a két gyertyát – és ezt a szeretet látjuk Szent Erzsébetben is – fogalmazott az atya, majd a résztvevők imádsággal közösen meghívták Jézust és Árpád-házi Szent Erzsébet fényét a szívükbe.

„A női eszmény megtestesülése”

November 19. Árpád-házi Szent Erzsébet liturgikus ünnepe. A középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentjére emlékezünk, felidézve élettörténetét. Erzsébetet évszázadok óta nagy tisztelet övezi, Sík Sándor „a női eszmény megtestesülésé”-nek nevezte őt.

Forrás: delmagyar.hu