Egyházmegyei lelkinapot szerveztek október 12-én a Békés megyei Orosházán.

Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

A nap a világosság rózsafüzér közös elimádkozásával kezdődött, melyet a szeged-csanádi papnövendékek vezettek. A délelőtt folyamán Serfőző Levente, egyházmegyei NEK referens előadást tartott a Kongresszusról, a következő egy év előkészületi programjairól, majd Kovács Zoltán, kisteleki káplán atya a közösségi és a személyes élet szintjén nyújtott gyakorlati tanácsokat.

A nap főelőadója Balcsák Szilárd, szabadkai plébános volt, aki Az eucharisztia gyógyító és megtartó ereje címmel tartotta előadást. A délvidéki lelkipásztor elmondta, hogy: az eucharisztiában jelenlévő Jézus szól az emberhez, igéje és jelenléte gyógyító. Ennek egyik feltétele, hogy az ember tudjon kiüresedni, csendben lenni és életét átadni annak az Atyának, aki egészen közel jön hozzá. Az előadó hangsúlyozta: „ahhoz, hogy nagy dolgok történjenek, minden a kiüresedéssel kell kezdődjön.”


A nap folyamán tartott szentségimádást Nagy Róbert szőregi plébános vezette, majd a lelkinapot Pál József Csaba, temesvári püspök úr miséje zárta.

A főpásztor homíliájában emlékeztetett arra, hogy az oltáriszentségre tekintve, Jézust látjuk: „ha azt mondom eucharisztia, akkor valójában azt mondom Jézus! Ő az eucharisztia által megtanít szeretni és szolgálni” – emelte ki a temesvári püspök.