Hatezren vettek részt az egyházmegye családi napján

Az egyházmegye közössége előtt is megnyitotta kapuit a Szent Gellért Fórum, Szeged új sport- és szabadidő központja. A vasárnapi családi napon közel 6 ezren csodálhatták meg az új létesítményt, miközben színpadi műsorok, bűvészek és artisták szórakoztatták őket.

– Nagyon menő a játszótér, de nem bírtam mindent kipróbálni, mert sokan voltak – mondta Veronika, a szegedi Karolina általános iskola 4. osztályos tanulója. Azt is hozzátette, azért sem maradhatott tovább, mert unokatestvérei – akik mind fiúk – a stadionra voltak kíváncsiak. Az augusztus 28-i Plácido Domingo koncertet követően a Szeged-Csanádi Egyházmegye közössége is birtokba vehette az újonnan épült ifjúsági centrumot. Az épületkomplexum nem csak a nyolcezer nézőt befogadó stadiont jelenti. Kiegészítő létesítményeket is építettek: a 460 fős, többfunkciós csarnokot, az edzőpályákat, tenisz- és kézilabdapályát, a gyermekjátszóteret, amelyek igazi családi együttlétre alkalmas sport- és szabadidőközpontot alkotnak.

Majálishangulat uralkodott

Vasárnap egész napos programsorozattal várták az egyházmegye területén élő családokat, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények diákjait, pedagógusait, illetve a plébániák közösségének tagjait. – Igazi majális hangulat van, sokan vagyunk nagyon, legalább 6 ezren, ez mindenképpen az összetartozásunkat erősíti – mondta Kondé Lajos plébános. A vásárhelyi Szent János Kertvárosi Katolikus Általános Iskolából 370-en érkeztek, diákok, szülök és tanárok együtt látogattak el a rendezvényre. Juhászné Wolf Edit intézményvezető hangsúlyozta, gyakran tartanak közösségépítő programokat, ezért nagy öröm, hogy részt vehetnek a kulturális központ megnyitóján.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató közel 2 ezer gyermeket, nevelőszülőt hívott meg a rendezvényre, akik Nógrád, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből is érkeztek. A nevelőszülős családok mellett a lakásotthonokban élő fiatalok is részt vettek az eseményen – tudtuk meg Balogh Zsolttól a szolgáltató gyermek- és lakásotthoni intézményekért felelős főigazgató-helyettestől. Gera Edit gazdasági főigazgató-helyettes azt is elárulta, az együttműködési megállapodást már megkötötték az egyházmegyével, így számos rendezvényük helyszíne lesz a sportkomplexum.

A honfoglalást is megidézték

Összesen hat színpadon szólt a zene, fellépett a 100 Folk Celsius, a Kormorán és a Molnár Dixieland Band. A programokat Koltay Gábor rendező álmodta meg, szerinte a Szent Gellért Fórum kifejezetten alkalmas közösségi rendezvényekre. Erre jó példa ez a nagy családi esemény, ahol megismerhetik az intézményt és egymást is a résztvevők. – Azért hívtunk színészeket, bűvészeket, zenekarokat, artistákat, hogy ez a majális hangulat megteremtődjön. A délutáni megnyitó ünnepségen 20 perces történelmi játékban megidéztük a honfoglalást és azt, amikor István, megbízta Gellért püspököt az egyház alapításával – tudatta a rendező. A megnyitót követően Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrált ünnepi misét. – Bízom benne, hogy ez a mai nap is bizonyíték volt arra, hogy közösséget formáljon, erősítse keresztény identitásunkat, felkészülve ezzel is az egyházmegye ezer éves évfordulójára – hangsúlyozta a püspök.

Forrás: delmagyar.hu