NB II: szerda este avatják fel a szegedi Szent Gellért Fórumot

Elkészült Magyarország legújabb sportkomplexuma, amelynek a Szeged-Csanádi Egyházmegye a fenntartója. Kiss-Rigó László püspök társaságában bejártuk a létesítményt, amelynek három avatóünnepsége is lesz: az első szerda este a sztártenor, Plácido Domingo fellépésével.

Három felvonásban avatják fel Szegeden a Szent Gellért Fórumot. Első lépésben szerda este a spanyol sztártenor, Plácido Domingo ad koncertet a nevét viselő Classics fesztivál kiemelt eseményeként. A spanyol operaénekes partnere napjaink egyik legkeresettebb szoprándívája, a Puerto Ricó-i születésű Ana María Martínez lesz, és – Magyarországon első alkalommal – színpadra áll édesapjával Domingo fia is. A második gálaeseményre szeptember 8-án kerül sor, amikor a Szeged-Csanádi Egyházmegye közösségének hatezer tagját látják vendégül egy közös misével záruló családi nap keretében a Dorozsmai úti rendezvényközpontban. Majd következik a harmadik (nyitó)rendezvény, amelynek pontos dátuma még nincsen, csak annyi biztos, hogy valamikor októberben a KEK-győztes, kétszeres olasz bajnok, hétszeres Olasz Kupa-győztes, európai Szuperkupa-nyertes S.S. Lazióval játszik stadionavató mérkőzést a Szeged-Csanád Grosics Akadémia csapata.

A SZENT GELLÉRT FÓRUM SZÁMOKBAN

  • 8256 férőhelyes az új szegedi stadion
  • 3199 ülőhely van a stadion hosszanti lelátóján
  • 1921 széket szereltek fel mindkét kapu mögé a nézőtérre
  • 120 fő befogadására alkalmas a skybox lelátó
  • 24.53 méter a stadion legmagasabb pontja
  • 1000 tonnát nyom a stadion tetejének acélszerkezete
  • 2800 négyzetméter nettó alapterületű a sportcsarnok
  • 13.4 milliárd forintba került a beruházás

Noha valamennyi rendezvény központi helyszíne az ország legújabb, az UEFA CLASS osztályozása alapján négyes kategóriájú, vagyis Bajnokok Ligája- és Európa-liga-selejtezők lebonyolítására is alkalmas labdarúgó-arénája, a Fórum sokkal több mint egy futballstadion. Erről a Nemzeti Sport stábja is meggyőződhetett, amikor Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök meghívására a megyés püspök és a Szeged-Csanád Grosics Akadémia szlovén sportigazgatója, a 2001 és 2005 között a Ferencvárosban futballozó Adem Kapic társaságában bebarangolhattuk a tíz hektáros sportparadicsomot. Amelynek fő építménye a futballstadion, de már a komplexum névválasztása is jelzi, hogy esetünkben ennél többről van szó. Az itthon az ellenzék által a politikai haszonszerzés reményében szitokszóvá tett „stadion” (stadionépítés, pfuj!) és az újabban divatba jött „aréna” helyett ugyanis Szegeden Fórum várja a látogatókat. A fórum pedig latinul piacteret, tágabb értelemben közösségi teret jelent, ahogy a szegedi Fórumot is közösségi térnek szánták megálmodói. Szent Gellértre meg azért esett a választás, mert ő volt az egészen Trianonig amúgy temesvári központú Csanádi püspökség első, 1046-ban vértanúhalált halt püspöke.

A VOLT KEMPING HELYÉRE ÉPÜLT A SPORTKÖZPONT

S ezzel máris eljutottunk a lényeghez: a Szent Gellért Fórum ugyanis Magyarország első egyházi megrendelésre épült és a katolikus egyház által fenntartott közösségi és sportcentruma. A projekt motorja Kiss-Rigó László püspök, aki gyerekkora óta futballozik, az MLSZ Csongrád megyei igazgatóságának társadalmi elnöke, alapítója a Grosics Gyula nevét viselő gyulai katolikus futballakadémiának. Nem mellesleg a Szeged-Csanádi Egyházmegye a tulajdonosa a jelenleg NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadémiát működtető gazdasági társaságnak is.

Fél évtizedes munkája van a püspök úrnak a Szent Gellért Fórum megépülésében. Első lépésben még a Felső-Tisza-parti, igencsak lerobbant SZEOL-stadion felújításáról volt szó, de mivel az egyházmegye és a szegedi önkormányzat elképzelései ez ügyben nem egyeztek meg, újratervezésre volt szükség. Ehhez nyújtott hathatós segítséget a parlament azzal, hogy az 5-ös főút elején, az Izabella híd lábánál fekvő egykori Napfény kempinget a „verseny- és tömegsport élénkítési, labdarúgás-utánpótlásnevelési és oktatási sportfejlesztési célokra” ingyenesen az egyházmegye tulajdonába adta. Annak az egyházmegyének, amely nem sokára, 2030-ban ünnepli alapításának millenniumát.

A tízhektáros területen tavaly április 9-én tették le a komplexum alapkövét, amely mellé egy időkapszulát is elhelyezett Kiss-Rigó László és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke. Az építkezés ekkor már zajlott, hiszen első lépésben a bontási munkálatokat kellett elvégezni, amelyek során 3500 tonna darált beton keletkezett, amelyet aztán újrahasznosítottak. Az Orbán-kormány döntése nyomán kiemelt kormányzati beruházásként megvalósuló létesítmény felépítését elnyerő Market Építő Zrt. a lepusztult területre pazar sportkomplexumot húzott fel, amelyhez a feszített pilléres futballstadion mellett multifunkciós sportcsarnok, három fűtött labdarúgópálya, három teniszpálya, gyermekjátszótér és felnőttedzőpark, egy mini amfiteátrum, valamint egy műanyag borítású grundfocipálya és egy háromsávos, 100 méteres futópálya is tartozik. A főépületben egy apró kápolna is meghúzódik, amelynek végleges kialakításán még dolgoznak. „Az építő cég ajándéka” – mondta püspök úr. Csöppet sem rendkívüli, ha egy sportstadionhoz imahely is tartozik, van ilyen a barcelonai Camp Nouban vagy éppen a gelsenkircheni ArenaAuf Schalkéban is. S ha már az ajándék: a Market egy másik meglepetéssel is kedveskedett a Fórumnak. A Dorozsmai út felőli oldalon hatalmas fekete párduc vetődik egy futball-labdára. A szobor Szőke Gábor Miklós munkája, aki a Groupama Arénát őrző hatalmas Fradi-sast is megalkotta. Ő álmodta meg az NFL-ben versenyző Atlanta Falcons stadionja, a Mercedes-Benz Stadion előtt egy amerikaifoci-labda formájú talapzatba kapaszkodó, 12 és fél méter magas, több mint 33 tonna súlyú sólymot is. A szegedi futballstadion főbejárata előtt egy másik szobor is tiszteleg az Aranycsapat legendás kapusa előtt. „Eredetileg Gyulára szántuk az alkotást, de ott nem sikerült felállítani, így került át Szegedre” – mondta Kiss-Rigó László, hozzátéve, amúgy is kevesebb figyelem jut egy futballcsapatban a kapusnak, Grosics Gyula pedig életművével sokszorosan kiérdemelte, hogy egy futballakadémia, valamint egy futballcsapat névadója legyen, és a megbecsülés jeleként szobrot, szobrokat kapjon a vadonatúj szegedi sportkomplexumban.

Amelynek építésénél nem csupán a sportszakmai szempontokat, hanem a környezettudatosságot is szem előtt tartotta a megrendelő egyházmegye. Ennek bizonyságára a sportcsarnok mellett méretes fúrótorony áll, amely másfél ezer méter mélyről hozza fel a termálvizet; a Fórum létesítményeinek fűtőberendezéseit e víz hőjével fűtik. A legmodernebb megoldásokat alkalmazták a pályák talajának megtervezésekor is. Hibrid gyepszőnyegek borítják a játéktereket; ennek lényege, hogy műfűszálakkal erősítik meg az élő fűszálakat, ettől strapabíróbb, jobban terhelhető lesz a pálya. Külön stábot szerződtettek a gyepszőnyegek gondozására – ottjártunkkor is több szakember szorgoskodott a központi pálya füvén.

KAPUSKESZTYŰT HÚZ A PÜSPÖK IS

Ahogy a négyszintes főépületben is dolgoztak a létesítmény munkatársai, ők már a szerdai Domingo-koncerthez készítették elő a területet. A Plácido Domingo Classics fesztivál két évvel ezelőtt Pécsett indult el az „opera királyának” művészete előtt tisztelegve. Az idén Szegedre kerültek át a kiemelt programok, így Domingo stadionkoncertjének a Szent Gellért Fórum adhat otthont. A színpadot a játéktéren állítják fel, de a gyepszőnyeg takarásával a szakemberek szerint megoldható lesz, hogy a pálya talaja ne sérüljön.

A szeptember 8-i közösségi napnak viszont már a sport is része lesz. Azon a vasárnapon a tervek szerint a ferencvárosi öregfiúk is ellátogatnak Szegedre, és a papok csapatának tagjaival közös vegyes gárdák játszanak kétszer 20 perces bemutatómeccset. A kérdésre, mikor húz először kapuskesztyűt az új stadionban, Kiss-Rigó László azt felelte, a közösségi nap – így előzetesen – erre kiváló alkalomnak tűnik. A főpap egyébként számtalanszor elmondta már, s mostani látogatásunkkor is megerősítette: a sport s ezen belül a labdarúgás – az egészségmegőrzésen túl – nagyszerű eszköz az ifjúság nevelésére, a közösségek építésére, s kiemelt szerepe van a személyiség kialakításában, formálásában is. A Szeged-Csanádi Egyházmegye 84 saját fenntartású köznevelési intézményében tízezer diák tanul, s további négyezer állami gondozásban élő gyermek és fiatal ellátásáról gondoskodnak. A Szent Gellért Fórum az ő szabadidős, kulturális, családi és sportrendezvényeiknek is otthont ad.

NEVES DÍSZVENDÉGEK A LAZIO-MECCSEN

A sportközpontnak köszönhetően végre igazi otthonra találnak azok az ifjú futballisták is, akik eddig Szegeden méltatlan körülmények között voltak kénytelenek gyakorolni és játszani (a Grosics Akadémia természetesen továbbra is Gyulán működik, hiszen ott az évtizedes fejlesztéseknek köszönhetően kitűnő körülmények között zajlik a képzés). Ráadásul az építkezéseknek még nincs végük: a kemping lerobbant hoteljének átépítése épp csak elindult, a jövőben sportszállóként működő 45 szobás, 90 férőhelyes épület felújítása a következő időszak feladata. Emellett épül egy két tannyelvű általános és középiskola is, amelyben a kiemelt angol mellett szerb, román, szlovák és ukrán nyelvet is oktatnak majd.

„A tervek között szerepel egy uszoda megépítése is, s ezzel olyan futballközpont jön majd létre, amely vonzó lehet edzőtáborozni kívánó külföldi együtteseknek is. Márpedig nekünk nem mindegy, tudunk-e bevételt termelni, hiszen egy ekkora sportkomplexum fenntartása és működtetése nem filléres kiadás” – magyarázta Adem Kapic, aki persze sportigazgatóként elsősorban a Szeged-Csanád Grosics Akadémia felnőtt és korosztályos labdarúgócsapatainak szakmai irányításáért felel. Ami a hátországot illeti: Szegeden háromszáz, Gyulán kétszáz gyerek készül, s nekik helyben szeretnének sportszakmai jövőképet kínálni. A terv az, hogy belátható időn belül hat-hét saját nevelésű labdarúgó szerepeljen a Szeged-Csanád-Grosics Akadémia felnőttegyüttesében. Kapic szerint két-három év múlva szeretnék az élvonalban látni a gárdát, de Kiss-Rigó püspök elárulta, nem bánnák azt sem, ha előbb sikerülne feljutniuk az NB I-be.

Ez jelenleg még kissé távolinak tűnik, hiszen a szegediek pillanatnyilag csak a 17. helyen állnak az NB II-es bajnokságban, igaz, az idény még hosszú. Pluszmotivációt jelenthet, ha szeptember 15-én az együttes birtokba veheti új otthonát. Az első hazai tétmeccset a jelenleg hibátlan teljesítménnyel éllovas Csákvár ellen játssza a csapat. Adam Kapic szerint telt ház is lehet a nyitó találkozón, ráadásul nemcsak saját szurkolóiknak, hanem világsztároknak is bizonyíthatnak a hazai együttes futballistái. Kiss-Rigó László ugyanis elmondta, dolgoznak azon, hogy legendás labdarúgókat – kapusokat, persze – láthassanak vendégül. Szóba került két világbajnok, a német Sepp Maier és az olasz Dino Zoff neve is.

A LELÁTÓ HÁROM SZÍNE

Különleges hatást kelt a futballstadion nézőtere azzal, hogy a szokásos kettő helyett három színe van az üléseknek, s e színeket látszólag tetszőlegesen mixelték a tervezők. A domináns ezzel együtt a kék, amely Kiss-Rigó László szerint a Tiszát idézi meg. A fekete Grosics Gyula, a Fekete párduc előtt tiszteleg, míg a zöld az FTC-re utal – a püspök úr ugyanis, nem is titkoltan, gyermekkora óta lelkes Fradi-drukker. Nem véletlen tehát az sem, hogy a szegedi futballklubban számos egykori fradista is szerepet vállalt az évek során Varga Zoltántól Máté Jánoson át Takács Lászlóig és Keller Józsefig.

Forrás: nso.hu