Facebookon prédikál Fazakas Attila móravárosi plébános

Szeged – Fazakas Attila móravárosi plébános minden vasárnap élőben jelentkezik be a Facebookon, de 2-3 naponta a napi igét is közzéteszi videó formájában a közösségi oldalon. Az esküvők és a keresztelők után pedig elmaradhatatlan a szelfizés.

Egyre több egyházi személy je­­lenik meg a közösségi oldala­kon, ahol bejegyzéseikben gyakran számolnak be a helyi egyházközösség életéről, programjairól, sőt többen a szentmisékbe is betekintést adnak. A legtöbben a Facebookot hasz­­nálják erre, például Fazakas Attila, a Móravárosi Szent Kereszt Plébánia plébánosa is, aki két-három naponta videón keresztül mondja el a napi igét. Emellett a vasárnapi szentmise prédikációját hétről hétre élő videóban közvetíti, így bárki meghallgathatja a tanítást. Megkérdeztük, honnan ered az ötlet, milyen hatása van a te­­­vékenységének.

– A barátaim biztattak, hogy használjam ki a Facebook élő­ben történő bejelentkezési funk­­cióját. Eleinte ódzkodtam tő­­le, mert nem akartam, hogy úgy tűnjön, ez önreklámozás. Aztán beláttam, hogy ebben a világban fontos a templom fa­­lain kilépni, hogy az egész világban megjelenjen az egyház. Sok értékrend találkozik a közösségi oldalon, ezért is fontos, hogy az egyház itt is megmutassa az értékeit, hiszen Jézus is azt kérte, hogy: “Menjetek el az egész világra, és hir­­dessétek az evangéliumot.” – ez pedig a legextrémebbtől a legegyszerűbb módszerekig lehetséges. Azt gondolom, hogy amikor a közösségi oldal platformjain próbálunk megjelenni, akkor megtartjuk Jézus missziós parancsát, szerintem ez egy evangelizálási lehetőség a 21. században. Egy ingyenes lehetőség, csupán az internetszolgáltatásra kell előfizetnünk, és máris ott lehetünk a vi­­lág minden szegletében. A Szentatya is szinte mindennap közzétesz egy üzenetet a Twitteren – részletezte Fazakas Attila.

A kezdetekben több nehézsé­get is át kellett vészelniük, például az élőzéshez a plébános­nak meg kellett növelnie a mo­­bilinternetének adatforgalmát, mert a meglévő igencsak kevésnek bizonyult. Eleinte a hívek közül néhányan furcsán figyelték, hogy a Szentlecke alatt elkezdte beállítani a telefonját. – Biztosan többen is azt gondolták, milyen mű­­veletlen ez a plébános, hogy nyomkodja a mobilját a mise közben, de aztán a hetek mú­lásával elfogadták. Sőt az es­küvők és a keresztelők után is töltök fel közös szelfiket a párokkal, családokkal, amelyek nagy örömmel fogadják ezt. Alapve­tő­­en hatásos módszer, sokak tetszését elnyerte, de nyilván vannak telefonbetyárok is, akik az élőzések közben kommentekkel próbálják megzavarni a mondandómat, csak azt nem tudják, hogy én nem a telefonomat, hanem a híveket fi­­gyelem a szentbeszéd alatt – emelte ki. Hozzátette, jó lenne, ha minél több plébános cselekedne hozzá hasonlóan, ezzel megmutatva emberibb oldalát az egyháznak.

Fazakas Attilának nagy ál­­ma, hogy a későbbiekben az egész szentmisét közvetítsék élőben, ehhez viszont további eszközökre, például fix kame­rá­­ra van szüksége. Főként az ünnepi miséket tenné közzé, így azok a hívek is részesülhetnének benne, akik betegségük miatt nem tudnak jelen lenni a templomban.

Forrás: delmagyar.hu