Szentmise és körmenet Nagyboldogasszony napján

Nagyboldogasszony vagy Mária mennybemenetele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, egyúttal Magyarország védőszentjének napja. Szentmisét, kisbúcsút és körmenetet rendeztek csütörtökön a zákányszéki Szentháromság templom kertjében.


Zsúfolásig megtelt a zákányszéki Szentháromság templom kertje, ahol a több évtizedes hagyományokhoz híven szabadtéri szentmisén, kisbúcsún emlékeztek meg Nagyboldogasszony, vagy Mária mennybevételéről. A szentmisét Bábel Balázs magyar római katolikus pap, kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta.

– A mai nap szép ünnep, a Szűzanya megkoronázásának az ünnepe, annak biztosítéka, hogy földi zarándoklatunk végén Istenhez juthatunk. Imádkozzatok, hogy áldozatunk kedves legyen a mindenható Isten előtt – mondta az érsek.

Nagyboldogasszony vagy Mária mennybemenetele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, amelyet augusztus 15-én tartanak, egyúttal Magyarország védőszentjének napja. Több országban munkaszüneti nap, 1945 előtt Magyarországon is az volt. Szent István élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, ami megalapozta a Regnum Marianum eszmét, amely szerint Magyarország Mária országa.

Janes Zoltán, Zákányszék plébánosa megköszönte az érsek atya megtisztelő főpásztori jelenlétét. – Nagy öröm számomra, hogy ilyen népes zarándoktárbort fogadhattunk. Úgy vártuk önöket, ahogy a szülő hazavárja a gyermekét – fogalmazott a plébános, aki külön köszöntötte az apátfalvi zarándokokat, majd Bábel Balázs érsek megáldotta a templom felújított, Jézus megkeresztelkedése című festményét.

– Hagyományápoló rendezvényeink közül kiemelkedik a kisbúcsú, Nagyboldogasszony napja, ami számunkra a legszebb ünnep – kezdte beszédét Matuszka Antal. Zákányszék polgármestere elmondta, gyerekként még nem érezte a búcsú jelentőségét, de felnőttként megértette azt. Beszédében felidézte a környékbeli búcsúk történetét, az azokhoz kapcsolódó emlékeit, majd a körmenet után bográcsgulyásra invitálta a zarándokokat.

Forrás: delmagyar.hu