Ecce tabernaculum Dei cum hominibus – Templomszentelés Öttömösön

Csongrád Megyében, a homokhátság szívében található egy kis település, melynek neve Öttömös. A közel 650 lelkes faluban kiemelkedik az 1937-ben épülő kis templom. A közelmúltban a pályázatoknak és a helyi hívek nagylelkű adományának köszönhetően a teljes belső tere megújult és átalakult a templomnak.

A helyi plébános kérésére, Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök úr elfogadta a meghívást és ő maga végezte el a templomszentelés ünnepi liturgiáját a jelenlévő papság segítségével, vasárnap, azaz június 30-án. A templom előtt a templomot felújító Szögi László úrtól vette át Püspök atya a templom kulcsait, majd a papsággal bevonult az üres templomba.

A vízszentelés után, következett az oltár és a falak meghintése, majd a felszentelő imádság. A Mindenszentek litániája után pedig az oltár és a falak megkenése, megtömjénezése, végül pedig a főoltár megáldása. A felszentelést szabadtéri szentmise követte. Székely püspök úr szavai nemcsak megérintették az ott összegyűlt híveket, hanem a szívükbe is vésődtek. Püspök úr szentbeszédében kiemelte, hogy „minden embernek meg kell tanulnia ragyogni és világítani”. Életéből merített példái pedig szinte minden hívőnek adott lelki útravalót. Ő maga talán nem vette észre, de maga is ragyogott. Beszédében kihangsúlyozta, hogy az a tisztaság, hit, öröm, becsületesség és emberség, melyek Brenner Jánost jellemezték, mind mélyen hívó családjából gyökereztek. S, amennyiben hasonló fiatalokat szeretnénk nevelni, akkor olyan családok kellenek, mint amilyen az övé volt. Legyenek ma is olyan szülők, akik otthon nem veszekednek, hanem együtt gyónnak gyermekeikkel és beengedik Istent maguk közé – zárta beszédét a megyéspüspök.

A szentmise végén Boldog Brenner János ereklyével ajándékozta meg a templomot, melyet ünnepélyes körmenetben, a templomban helyeztek el. A helyi hívek minden jelenlévőt megvendégeltek spárgából készült ételekkel, mert Öttömös a spárga hazája. A szentmisén közreműködött a Szegedi Székesegyház Kórusa, mely a népénekek mellett komolyabb darabokkal is elkápráztatta a híveket, jelenlévőket.