Megáldották a Szeged- Felsővárosi Szent Miklós minorita templom felújított orgonáját

2019. június 16-án, Szentháromság vasárnapján, délelőtt 11 órakor áldották meg a Szeged- Felsővárosi Szent Miklós minorita templom felújított orgonáját. A megáldást és a szentelést Főtisztelendő Kovács József, a Szeged- Csanádi Egyházmegye általános helynöke végezte.

A szertartást követően közösen mutattak be szentmisét Kalna Zsolt minorita szerzetesrendi házfőnökkel, a templom plébánosával. Az ünnepi liturgián Könyves Péter kántor szólaltatta meg először az orgonát, aki kezdeményezte és megtervezte a felújítást, mellette pedig közreműködött a templom énekkara, a Cantante Domino kórus.

A felsővárosi templom orgonáját 1928-ban építette a pécsi Angster orgonaépítő gyár, majd hosszú ideig javítás és karbantartás nélkül működött, végül annyira leromlott, hogy az 90’-es években végeztek rajta egy nagyobb méretű átépítést, de az sem felelt meg a biztos és rendeltetésszerű működésnek.

2018-ban, az orgona 90. évfordulója alkalmából kezdetét vették a felújítást igénylő munkálatok, melyet a hívek adományaiból és a plébánia bevételéből finanszíroztak. Az új anyagok és alkatrészek beépítésével Csibi Balázs sóskúti orgonaépítőt bízták meg. Az orgona 2 manuálos, csúszkaládás, elektromos vezérlésű, 32 önálló regiszterrel bír, melyből 5 értékes nyelvsípsor. Jelenleg a hangszer már képes szolgálni a liturgiát, de a végleges szakmai átadásra várhatóan ősszel kerül sor, teljes hangolást követően.