Lengyel Béla altábornagy tiszteletére emléktáblát avattak szülőházán

A rendezvénysorozat még csütörtökön, a varsói felkelésről szóló fotókiállítással kezdődött. Szarvas szülöttje, Lengyel Béla (Szarvas, 1897. április 19. – Grác – Ausztria, 1988. december 20.) altábornagy emléke előtti tisztelgés pénteken folytatódott, amikor dr. Kiss–Rigó László, szeged–csanádi püspök celebrált szentmisét a Szent Klára római katolikus templomban. Ezt követően Lengyel Béla szülőházánál, a jelenlegi Polgármesteri Hivatal épületeként szolgáló Lengyel-palota mellett ünnepi körülmények között leplezték le azt az emléktáblát, amit a Gál Ferenc Főiskola vezetése tartott fontosnak.

Az eseménysorozaton részt vett Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság nagykövete, dr. Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök, dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora, dr. Lipcsei Imre, a GFF Pedagógia Karának dékánja, és a két ország több egyházi, világi, katonai és oktatási vezetője.

A lengyel honvédelmi miniszter levelet intézett az alkalomra, amiben a történelem nehéz korszakain keresztülívelő, mindent áthidaló ezeréves lengyel–magyar barátságot hangsúlyozta.

Megemlékezett Lengyel Béláról, aki 75 éve – nem sokkal korábban még a varsói magyar nagykövetség katonai attaséja – a lengyel főváros körül állomásozó magyar seregek élén segítséget nyújtott a felkelőknek, fegyvert, lőszert, élelmet és gyógyszert biztosítottak, amivel sok-sok lengyel életét mentették meg, ezzel a bátor döntésével mindkét ország részére még jobban alátámasztotta a lengyel-magyar barátságot.

Dr. Benkő Tibor hadügyminiszter a közös lengyel–magyar emlékpontok ápolásának fontosságát hangsúlyozta az alkalomra küldött üzenetében, amit dr. Kovács Vilmos ezredes tolmácsolt. A hadügyminiszter hangsúlyozta, hogy Lengyel Béla személye összefonja a lengyel és a magyar hadtörténelmet.

Dr. Kozma Gábor Szarvas nagy ünnepének nevezte az alkalmat.

– Ennek a gazdag kultúrájú városnak sok nagy fia közül most Lengyel Bélára, a II. világháborús altábornagyra emlékezni ettől kezdve különös lehetőséget kap a város. Jelképes, hogy a Lengyelországban ma is tisztelt Lengyel Béla családjának háza ma a polgármesteri hivatal épülete. Jelképes, hogy Lengyel Béla nem csak családjának nevében hordozta a lengyelekhez kötődést, hanem szolgálatában is varsói katonai attaséként, később pedig altábornagyként, a varsói magyar hadtest parancsnokaként szolgálta a körbezárt lengyelekkel szemben az emberiesség, a történelmi magyar-lengyel barátság eszéjét. Az pedig több mint jelképes, annak oka van, hogy a szeged-csanádi egyházmegye Gál Ferenc Főiskolájának Pedagógiai Kara szervezte meg az emléktábla avatását – jelentette ki a főiskola rektora.

Babák Mihály polgármester érettségijére kapott első, Lengyelországba vezető külföldi útjára emlékezett beszédének kezdetén. Arra a kérdésre, hogy miért pont oda, édesapjától a következő választ kapta: Hithű emberek élnek, szavukat tartják, békeszeretőek, szabadságszeretőek, s a történelmünk összeköt. Nem csak észben, szívben is barátaink.

– Az is egy üzenet, hogy Lengyel Béla szülőháza a Szabadság és a Béke utca sarkán áll – csatlakozott dr. Kozma Gábor gondolataihoz polgármesterünk, ami értelmezésében nem szak a polgármesteri hivatalt fogadja magába, hanem a város háza is egyben.

Az emléktábla leleplezésében Jerzy Snopeknek, dr. Kiss-Rigó Lászlónak és Babák Mihálynak dr. Biernaczki Karol, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja segédkezett. Az eseményt koszorúzás, a lengyel díszőrség sortüze, majd fogadás zárt.

Forrás: newjsag.hu

« 1 A 2 »