Hangos Bibliát olvashat ön is – 1600 önkéntes segítségével készül el a Szentírás hangoskönyv változata

A Pasztorális Helynökség Jób könyvének felvételeit vállalta, ehhez keresnek önkénteseket.
A felvételek keddenként 14-16 óra között készülnek, a Katolikus Házban (Dugonics tér 12.).
Előzetes bejelentkezés szükséges a következő linken:

 

Kézzel írott Bibliát már készítettek, most a Szentírás hangos könyvként való felvételét tűzte ki célul maga elé a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia. A 2016-ban indult kezdeményezésben az Újszövetség szövegét már 500 felolvasó közreműködésével felvették, most az Ószövetséget rögzítenék ilyen módon.

“Amit egy könyvben leírnak, az halott tudás. Akkor kel életre, mikor valaki azt a könyvet kinyitja” – mondta Benyik György plébános, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia (SZNBK) igazgatója. Benyik vezetésével korábban kézzel írt Bibliát készítettek el 5000 önkéntes segítségével, melyet a 2015 októberében adtak át Ferenc pápának. Az elkészült öt kötetet Habsburg Eduárd vatikáni nagykövet közbenjárására a Collegium Germanicum, valamint a Vatikáni könyvtár különleges könyvek osztályán helyezték el.

Most folytatnák azt a vállalkozást, melynek ötletét a pillanat szülte. “Ha már kimondtam, akkor meg kellett csinálni” – idézte fel a plébános. Három éve az Újszövetséget vették fel, a szöveget 500-an olvasták fel. Most pedig az Ószövetség következik, melyhez legalább 1641 felolvasóra van szükség. Így körülbelül 3 perces hanganyagokat várnak az önkéntesektől, akik nem minden esetben hívők – hangsúlyozta korábbi tapasztalatok alapján Benyik. “Érdekes, hogy a kézzel írott Biblia elkészítésekor 50 százalék volt azoknak a száma, akik vallásosak. Az önkéntesek másik fele nem tartja magát vallásosnak, valaki még csak megkeresztelve sincs, pusztán az érdekesség kedvéért vállalták, hogy lemásolják a Biblia szövegét” – árulta el.

A hangfelvételek kezelése további energiát ölel majd fel, ezt a feladatot Zólyomi Norbert hitoktató vállalta magára. Az SZNBK Kiss-Rigó László püspökkel, illetve Kondé Lajos pasztorális helynökkel közreműködve várja a felvételeket másodpercenként legalább 192 kilobites minőségben. “Fontos, hogy a szöveg ne törjön meg” – mondta Zólyomi. A három perces felvételek körülbelül 15-20 verset jelentenek a Biblia Szent István Társulat kiadásában, mely a szentiras.hu-n érhető el. “Ha a három perc körüli időtartam megvan, akkor a felvétel végén kérnénk, hogy a felolvasó a nevét és a települést is mondja be” – mondta.

A kezdeményezés azonban nemcsak a Szentírás hangoskönyvként való rögzítése szempontjából értékes, hanem a tájszólások megőrzése miatt is. “Arra kérnénk mindenkit, hogy ne fogják magukat vissza, hiszen hamarosan megszűnhetnek a tájszólások, érdemes így is megőrizni őket” – jelentette ki Benyik.

Legalább 12 városban szerveznek hangrögzítő csoportokat is. Ezek közül a szegedi a Dugonics téri Katolikus házban várja az érdeklődőket április 30-tól keddenként 16 és 18 óra között előzetes regisztrációt követően. A program szeptember 29-én, a Szentírás vasárnapján ér véget. A végtermék, mely egy nagyjából 10 gigabájt méretű hangfájl lesz, az SZNBK weboldalán érhető majd el, valamint pendrive-on terjeszthetik.

A Vatikán a Szentírás éve alkalmából végzett kutatást, melyből kiderült, hogy a hívők mindössze 1 százaléka olvassa a Bibliát, további 10 százalék pedig hallgatja.

Forrás: szegedma.hu