A csongrádi Nagyboldogasszony templom az idén ünnepli 250 éves évfordulóját

A csongrádi Nagyboldogasszony templom az idén ünnepli 250 éves évfordulóját, melynek megünneplésére egész éves eseménysorozattal készülnek a csongrádi plébániákon.

Ennek egyik fontos állomása volt az élő, zenés szabadtéri Passiójáték, amelyet Virágvasárnapján mutattak be a város főterén.
A nagyszabású, egyórás előadásban közel 90 férfi, nő és gyermek vállalt szerepet, rajtuk kívül pedig számos élő állat is színesítette az eseményeket: Jézus a bibliai történésekhez hasonlóan, szamárháton érkezett a város főterére- a színdarabban Jeruzsálem főterére, amely báránybégetéstől volt hangos, a Szentlélek pedig hófehér galamb képében szállt el az apostolok fölött.

Ferentzi Katalin rendező – aki az előadás szövegkönyvét is jegyzi – kitartó munkával fogta össze a hatalmas csapatot a próbafolyamat során.
Megható volt látni, hogyan dolgozik együtt mindenki, a portástól az informatikusig, a zenetanártól a múzeumigazgatóig azért a közös célért, hogy élményt adjanak a közönségnek, és közelebb hozzák szívükhöz Jézus szenvedésének és feltámadásának történetét.
Szerencsére a nézőket az előadás kezdetén csepergő eső sem ijesztette el, több százan gyűltek össze a város főterén, Jézus feltámadására pedig – tökéletes időzítéssel – még a Nap is kisütött.
A korhű jelmezek, a modern színpadtechnikai megoldások, és legfőképpen a szereplők őszinte és szívből jövő játéka adta meg azt az élményt, aminek hatására még a nem vallásos nézőknek is könny szökött a szemébe.

A Húsvét kettős ünnep: egyszerre szól a böjti önmegtartóztatásról és a kiadós sonkavacsoráról,az elmúlásról és a megújulásról, az ember megváltásáról és a feltámadás reménységéről.
A legfontosabb mondanivalója azonban mégiscsak a szeretet, amivel Isten az emberek felé fordul. A csongrádiak pedig gondoskodtak arról, hogy idén Húsvétkor a legtöbbekhez eljusson ez az üzenet.

Ferentzi Anna

Fotók: Révész Gábor