A Szentföldön tartotta éves lelkigyakorlatát a szegedi Szent Gellért Szeminárium március 23. és 29. között.

Nnadi Onyedikacju Benjamin és Tapodi Krisztián papnövendékek beszámolóját adjuk közre.

A Szentföldre zarándokoltak a szegedi Szent Gellért Szeminárium elöljárói és növendékei március 23. és 29. között Kocsi György biblikusprofesszor lelkivezetésével. A résztvevők Jézus életének főbb helyszíneit érintve közel egy hetet töltöttek Izraelben, a közösségi program egyben a szeminárium éves lelkigyakorlata is volt.

A Prédikátor könyvének tanítása szerint „Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt” (Préd 3,2). A szegedi szeminárium most a lelki feltöltődésre szánta ezt a néhány napot, amikor növendékei és oktatói Jézus nyomában kegyelmekkel teli utat járhattak be. A szegedi csoport tagjai az érkezést követően éjszakai imádságon vettek részt a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában. Különleges élmény volt éjfél előtt pár perccel ott megállni, ahol Jézust keresztre feszítették, eltemették, majd virrasztva ott imádkozni, ahonnan a mi Urunk feltámadt.

A többnapos jeruzsálemi tartózkodás alatt a zarándokok megtekintették a város nevezetességeit, megismerhették Jézus életének itteni helyszíneit, ahol az adott szentírási részek segítették a mélyebb találkozást. Sikerült eljutni a szent három nap eseményeinek főbb helyszíneire is, mint például az utolsó vacsora termébe, melynek közvetlen szomszédságában Veréb László spirituális mutatott be szentmisét. A zarándoklat az Olajfák hegyén, a Domus Flevit-kápolnánál, valamint a Via Dolorosán folytatódott. Öröm volt rácsodálkozni a város bibliai és kulturális gazdagságára. Jeruzsálem a keresztény és a zsidó vallás mellett a muszlimok szent helye is, így a zarándokok találkoztak a iszlám kultúra és vallás számos elemével is.

A szentföldi napok legkiemelkedőbb lelki élménye a Szent Sír-bazilikában, Jézus sírja fölött ünnepelt hajnali szentmise volt, melyet Serfőző Levente prefektus mutatott be. Ritka, hogy egy zarándokcsoport itt ünnepelhet szentmisét, ám a növendékek részesülhettek abban a kegyelemben, hogy az elöljárók által Jézus sírjánál ünnepeljék az eucharisztiát. A zarándoklat fontos állomásai voltak még Betánia, Jerikó, Názáret, Kána és Betlehem. A megtestesülés helyszínén magyar hangon csendült fel a Dicsőség, Názáretben pedig Jézus rejtett, csendes életszakaszán elmélkedtek a résztvevők.

A Jordán folyó Jerikóhoz közel eső részénél – amelyet Jézus megkeresztelkedésének helyszíneként tartanak számon – a papnövendékek elöljáróikkal együtt megújították keresztségi fogadalmukat. A többnapos szentföldi zarándokút alatt nagy élmény volt a Galileai-tó környékét végigjárni, ahol Jézus először találkozott a tanítványokkal, ahol Péter meghívásának és az ő primátusának helyét az első századok óta tisztelet övezi. Ugyancsak a tó partján fekszik Magdala, ahol a zarándoklat záró szentmiséjét bemutatta Kovács József, a szeminárium rektora.

A bibliai helyszíneken ünnepelt szentmisék, valamint a szent helyeken elmondott imádságok mind a papnövendékek, mind az elöljárók hivatását megerősítették, és lelkileg feltöltődve térhettek vissza Szegedre.

Forrás: Szent Gellért Szeminárium

Fotó: Veréb László, Tapodi Krisztián

Magyar Kurír