Épül az egyházmegye sportközpontja, jön a Lazio

Szegedi csoda: épül az egyházmegye sportközpontja, jön a Lazio

Fehér Márta 2019.03.12

Nem szoktam szó nélkül maradni, de most tényleg ez történt, egyszerűen le voltam nyűgözve!


A minap bejárhattuk az épülő Szegedi Ifjúsági Centrumot, ahol nem csak sportolni lehet majd, a központ ugyanis kulturális és közösségi programoknak is helyet kíván adni. 8000 férőhelyes focistadion, kézilabda-, tenisz- és grundfocipálya, gyermek- és felnőttjátszótér, szabadtéri színpad, sportszálló készül a Dorozsmai út elején. Tavaly áprilisiban tették le az alapkövet, mára már bőven van min ámulni-bámulni, az átadást augusztus közepére tervezik. Plácido Domingo ad majd koncertet augusztus 28-án, a nyitómeccsen pedig a Lazio ellen lép pályára a Szeged-Grosics Akadémia csapata.

Oktatási intézményeket működtet, és állami gondozásban levő gyerekekről is gondoskodik a Szeged—Csanádi Egyházmegye, melyhez száznál is több plébánia tartozik — és a Grosics Katolikus Labdarúgó Akadémia. Nem kell ezen csodálkozni — a választ azonban nem pusztán abban kell keresni, hogy Kiss-Rigó László püspök maga is nagy focirajongó (sőt, még mindig szívesen lép pályára, a kapuskesztyű és a labda kihagyhatatlanul ott lapul az autója csomagtartójában). Hivatalában fogadott bennünket, kávét főzött, közben a foci és az egyház viszonyáról beszélgettünk.

— Ezt a szlogent, hogy az egyház mozogjon a saját keretei között, megtanultuk a kommunista diktatúra keretében, de azért már lassan harminc éve Magyarországon nem ilyen világot élünk. Az egyház saját keretei nem a templomon belül vannak, hanem a társadalomban, annak minden területén. A sport az egészség szempontjából nagyon fontos, az egészség pedig minden ember, így tehát az egyház számára is. Hogy intézményesen az egyház foglalkozik ilyesmivel, az máshol nem számít furcsaságnak: Olaszországban például szinte minden plébániának van saját sportegyesülete. A Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia valóban egy sajátosság a magyar egyházban, de a világegyházban egyáltalán nem az. Nekünk konkrétan azért lett lehetőségünk sajátos módon is a futballal foglalkozni, mert az ismerőseim, kapcsolataim ezt lehetővé tették, amikor idekerültem. Gyulán az önkormányzattól még területet is kaptunk hozzá, ott két nagy iskolánk működik, egy szakképzéssel foglalkozó és egy gimnázium. Grosics Gyulával személyesen jó barátságban voltunk, atyai jóbarátomnak tekintettem, és többször ellátogatott hozzánk Gyulára, ami mindig felemelő élmény volt.

* Hogyan lett önből focirajongó?

— Az egész család Fradi-drukker volt, amibe születésem pillanatától én magam is belecsöppentem. Gyerekkoromban Fradi-meccsre jártunk, még az Üllői úton a régi fatribünös stadionba. Azt csak érdekességként mondom, hogy Szegeden is ilyen minősítésben jártam életemben először: egy SZEOL—Fradi-meccsre jöttem a szüleimmel, még óvodás sem voltam talán, és a Fradi sajnos kikapott… Amikor hazajöttem Indiából, tizennégy éves koromban, az iskolából elhívtak a Pénzügyőrbe (az akkor egy NB II.-es meg egy NB I/B-s csapat volt), egészen a katonaságig ott játszottam, egyenruhásként is folytattam, később amatőr szinten, most meg az öregfiúk csapatokban.

* Most kinek drukkol? Maradt a Fradi?

— Természetesen! Az ember a kedvenc csapatokat nem váltogatja!

* A külföldi csapatok közül kinek szurkol?

— Külföldön nincs olyan csapat, amelyhez kizárólagosan ragaszkodnék. A Real Madrid volt számomra nagyon szimpatikus, abban az időben, amikor még del Bosque volt az edzője. Azóta már nem vagyok annyira határtalan lelkes szurkolója, de azért szívesen megnézem a meccseit.

A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Szeged-Grosics Akadémiával csaknem 300 fiatal áll kapcsolatban, különböző korosztályok esetében más-más módon — magyarázza a püspök. Több mint 80 bennlakó kollégistájuk van, többen a határon túlról érkeztek, így Vajdaságból is. Most pedig Szegeden egy 10 hektáros komplexum épül — nem csak élsportolóknak.

— Az a szándék, hogy fiataloknak, felnőtteknek, idősebbeknek, családoknak egyaránt tudjon nyújtani sport-, közösségi és kulturális élményeket. Az egyházmegye a tulajdonosa, ám azt tudni kell, hogy nem csak a mi közösségeink használhatják majd. 10 000 diákunk tanul a saját iskoláinkban, 84 feladatellátási helyen vagyunk jelen, emellett 4000 állami gondozott gyermekről gondoskodunk, megoldva az ellátásukat a gyermek- és ifjúságvédelmi szakszolgálatok által. A felsőoktatás területén mezőgazdasági, gazdasági, pedagógiai, egészségügyi kart működtetünk, és természetesen teológiait is itt, Szegeden. Plébániáinkat és különféle közösségeinket is szolgálni fogja ez a komplexum. Otthona lesz az NB III.-as — remélhetőleg hamarosan NB II.-es — csapatunknak is. Szegeden az utánpótlás-nevelés területén is jelen vagyunk, az infrastruktúrát eddig sajnos béreltük, és el kell mondanom, hogy egészen furcsa, lesújtó állapotok uralkodnak ilyen szempontból a városban és a környékén. 200-250 gyerek tartozik a Szeged 2011-hez, és számukra is hatalmas minőségi változás lesz az infrastruktúra meg a létesítmények színvonala szempontjából.

* A megnyitóra tehát Plácido Domingót várják, és a Laziót?

— Igazából nem az avatásra készülünk, hanem a birtokba vételre és a használatra. De nyilván megadjuk a módját! Három programot szánunk megnyitóként augusztus 15-étől. Augusztus 28-án Plácido Domingo ad koncertet a stadionban, ennek a dátuma már biztos. Közösségünk egy egész napos majálisszerű programmal örülhet majd a központnak, erre a rendezvényre az intézményeinket, plébániáinkat, az állami gondozott gyermekeinket várjuk egy kulturális-szabadidős programmal. A harmadik rendezvényünkkel pedig magát a futballstadiont avatjuk fel: barátságos mérkőzést játszik majd a Grosics-akadémia a Lazióval. Ennek a szervezése még folyamatban van, hiszen ez egy profi csapat, sok mindenhez kell igazodnia. Az időpont majd kialakul, valamikor a nyár végén, az ősz elején várható.

* Hamarosan kezdődnek az Eb-selejtezők. Ott lesz a magyar—horvát meccsen?

— Hivatalból is meghívnak mindig, mert az MLSZ-nek megyei igazgatóságai vannak, minden megyében egy társadalmi elnökkel, aki Csongrád megyében én vagyok. Most kaptam a meghívót, és válaszoltam is, hogy örömmel ott leszek a meccsen.

* Milyen eredményre számít?

— Biztatóra! Nekünk nem elsősorban a horvátokat kell legyőznünk, bár minden pont megszerzésére törekednünk kell. Azt hiszem, hogy van esélyünk a továbbjutásra.

Az épülő központban az egyházmegye főépítésze, Germán Géza vezetett bennünket körbe. A parkolóktól, öltözőktől egészen a stadion VIP-részlegéig mindent megmutatott és elmagyarázott, beleértve a napvitorlával védett grundfocipályát és a hibrid, fűtött pályás stadiont. Ottjártunkkor is javában folyt a munka az egész építkezési területen, és mint kiderült, nagyon sok szerb munkást is foglalkoztat a kivitelező Market Építő Zrt. A stadion az UEFA legszigorúbb előírásainak is megfelel, vagyis nemzetközi mérkőzések rendezésére, illetve Bajnokok Ligája- és Európa-liga-selejtezők lebonyolítására is alkalmas lesz. A Szeged—Csanádi Egyházmegye megbízásából megvalósuló projektum a magyar kormány 100%-os támogatásával jöhet létre.

Forrás: hetnap.rs