A házasság randevú egy életen át

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Szegeden a Házasság Hete programsorozatot a Szeged-Csanád Egyházmegye Családközpontjának szervezésében. A sorozat fő üzenete az, hogy rávilágítsanak a házasság értékeire, azoknak, akik ezt az életformát választották, és azoknak is, akik felvállalnák a házasság kötelékét.

A Házasság Hete február 10-én a hivatalos megnyitóval kezdődik el, a házasság világnapján. Erre az estére egy különleges produkcióval készülnek a szervezők, amely házaspároknak szól.

Az Aranyzsinór című verses-zenés borkóstolót majd a Dóm látogatóközpontban lehet megnézni, amelyen Kis Kata szavalja majd a romantikus, és sokszor elgondolkodtató verseket, zenével kísérve.

A Házasság Hete hosszú hagyományokra tekint vissza. A külföldi ötlet 1996-ban indult Angliában, és rá egy évre 1997-ben már Magyarországon is elindították a kezdeményezést.

A szegedi 2019-es Házasság hetének azt a mottót adták, hogy randevú egy életen át, mert fontos tudni, hogy minden házasság átmegy bizonyos szakaszokon.

Négy szakaszt kell elkülöníteni:

  • lángolás, összeolvadás
  • hétköznapok, különbözőségek észrevétele
  • kaland, újrafelfedezés
  • összetartozás érzése

Fontos, hogy minden házasság eljut a rózsaszín szemüveg után arra a pontra, hogy észreveszi a másik hibáit. Ilyenkor kell dolgozni a párkapcsolaton, hiszen sokan a második lépcső után feladják, és nem küzdenek tovább.

A Házasság Hete programsorozat pont arra világít rá, hogy hogyan kell túlélni a nehézségeket, és azok után is együtt maradni. A házasság tanulás a párunkról, és önmagunkról is.

A programok nagyon változatosak, mindenki megtalálja a számára érdekeset. Lesznek gyerekeknek szóló programok, egy workshop Elég jó család címmel, a Szabadegyetemen pedig Rambala Éva, Szívek és szavak címmel tart előadást az erőszakmentes kommunikációról. A KSH szakemberei is megjelennek majd, akik számokkal támasztják alá, hogyan hat az életre a házasság. Ezek mellett romantikus filmeket is meglehet nézni, amelyek a házassággal járó pozitívumokra világít rá.

Forrás: szegedma.hu