Az élet útjára tanítasz engem – Szent Gellért Ifjúsági Napot rendeztek Szegeden

Szeptember 29-én újra megrendezték a hagyományos Szent Gellért Ifjúsági Napot, melynek a szeged-alsóvárosi ferences templom és a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium adott otthont.

Az egyházmegye védőszentje, Szent Gellért ünnepéhez (szeptember 24.) kapcsolódó, több évtizedes múltra visszatekintő találkozón idén is több száz fiatal és segítő vett részt. A szervezők a reggeli órákban flashmobbal és tánccal aktivizálták, lelkesítették az érkezőket.

A nap témája a Zsoltárok könyvéből vett idézet volt: „Az élet útjára tanítasz engem” (Zsolt 16,11). A bevezető imádságot Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök vezette, aki személyes gondolataival nyitotta meg a találkozót.

A nap előadója Balcsák Szilárd volt, aki a délvidéki Szabadkáról érkezett. Előadásában arra hívta a fiatalokat, hogy életüket Isten személyes ajándékának tekintsék.

Kiemelte: Isten a tapasztalatokon és a megélt személyes élményeken keresztül vezeti az embert, és ezeket a tapasztalatokat senki nem tudja elvenni tőlünk.

A fiatalok ezután csoportokban dolgozták fel a nap témáját, amiben katekéták, egyetemisták, illetve a papnövendékek segítették őket.

Délután több olyan játék közül választhattak a résztvevők, melyeket sokan még sosem próbálhattak ki, mint például az élő csocsó, a Segway és a Cornhole.

A nap záróprogramja a ferences templomban bemutatott szentmise volt, melyet Kovács Zoltán, a Szeged-Csanádi Egyházmegye újmisés papja celebrált. Homíliájában – utalva a délelőtti előadásban elhangzottakra – arra buzdította a fiatalokat, merjenek az Istennel átélt tapasztalataikra hagyatkozni. Nagy személyes felelőssége van mindenkinek, hiszen a bűn könnyen felismerhetetlenné teszi számunkra a Teremtő jelenlétét.

Egy hasonlattal élve: a bűn olyan, mint egy szendvics, melyet a hűtőben hagyunk, és bár lehet finom, de hetek, hónapok múltán iszonyú bűzt tud árasztani. A megoldás egyszerű, ki kell dobni. Ugyanígy a bűneinket is el kell távolítani az életünkből, és ebben segít mindenkinek a szentgyónás. Engedjük, hogy Isten az élet útján vezessen bennünket, és hogy személyes életünk megújulásának eleven forrása legyen – buzdította a fiatalokat homíliájában Kovács Zoltán.

Fotó: Kiss Gergely