Négyszáz állami gondozott gyermek nyaralhat gondtalanul

Vasárnap kezdődött az állami gondoskodásban élő fiatalok tíznapos országos találkozója Doboz-Szanazugban. A 22. alkalommal megrendezett Ágota Táborban idén 400, az ország minden területéről érkezett gyermek vesz részt.

A nevelőszülői hálózat bővítésére a következő évben 850 millió forinttal több jut a pénteken elfogadott költségvetés szerint – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára vasárnap a tábor megnyitóján.

A Békés megyei Doboz melletti Szanazug üdülőtelepen tíz napon keresztül csaknem 400 gyermek táborozik, akik az ország minden területéről érkeztek. Őket 150 önkéntes és 50 nevelő segíti. Az államtitkár hozzátette, napjainkban ebben az ellátórendszerben mintegy 21 ezer kiskorú és 2500 nagykorú fiatal nevelkedik, ezért hamarosan országos kampányt indítanak, amelyben fel kívánják hívni a figyelmet a nevelőszülői hivatás fontosságára.

sdr

A szervezők gazdag kulturális, sport- és szórakoztató programokkal, például kézműves-foglalkozással, focival, tollaslabdával, csocsóval várják a gyermekeket, de lesz szépségverseny, romaest, kommandós bemutató és számos más, kikapcsolódást jelentő rendezvény.

Kothencz Jánostól, az ÁGOTA Alapítvány alapítójától megtudtuk, nemcsak a szórakozás a cél, hiszen terápiás programokat is szerveznek. A bizalom-bizalmatlanság, a jövőkép, a teljesítményhez való viszony, a kiszolgáltatottság, normák és értékek témakörökben komoly mentálhigiénés foglalkozásokat tartanak a fiataloknak.

Az alapító úgy fogalmazott a megnyitón, továbbra is azt a törekvést támogatják, hogy minden gyermek családban élhessen, ezért ősztől az Ágota Alapítvány ismét elindítja az országos nevelőszülői toborzást.

Forrás: delmagyar.hu