Húszmilliárdnyi fejlesztés a millennium jegyében

Az egyházmegye 2030-as millenniumára való készülődés nemcsak lelki építkezéssel történik. Hazánkban egyedülálló kétnyelvű gimnáziumot alapítanak, a Tóth Péter-palotába a Vántus-szakgimnázium költözik, és új kollégiumot építenek az Apáthy helyére.

A Szeged–Csanádi Egyházmegye 2030-as millenniumára való készülődés célja elsősorban nem a fizikai, hanem a lelki, szellemi megújulás, küldetéstudatunk megfogalmazása. Távolinak tűnhet az időpont,  de amit most teszünk, azt már az évforduló jegyében valósítjuk meg – fogalmazott lapunknak Kiss-Rigó László megyés püspök.

A szolgálatban való megerősödés mellett infrastrukturális fejlesztéseket is megvalósítanak, amit a kormány is támogat, méghozzá 20 milliárd forinttal. Erről először a Délmagyarországnak adott interjújában beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt mondta, az összegből új általános iskolát és gimnáziumot épít az egyházmegye, és a zeneművészeti képzésben is szerepet vállalnak.

Kiss-Rigó László hangsúlyozta, elsősorban nem az egyházmegye találta ki az említett célokat, hanem Szeged kulturális és társadalmi környezete fogalmazott meg kéréseket feléjük. A projektek előzetesen 20 milliárdra becsült költsége még nem teljes, vannak, amelyeknek még ki kell dolgozni a műszaki hátterét, illetve az iskolánál a pedagógiai tervet is.

A sportcentrum már épül

Az egyik egy zöldmezős beruházás, a volt Napfény kemping helyén létesülő sportcentrum, amely komplexum a sport mellett családi és ifjúsági programoknak ad majd helyet. Ennek építése már elkezdődött, s várhatóan nagyjából egy év múlva fejezi be a kivitelezést a közbeszerzésre egyedüliként jelentkezett Market Építő Zrt.

Hazánkban egyedülálló iskolát alapítanak

Egy 36 tantermes iskolát tervez létesíteni az egyházmegye Szegeden, amely általános és középiskolát is magában foglal. A püspöktől megtudtuk, a nyolc évfolyamos általános iskolára négy évfolyamos gimnázium épül, ami kétnyelvű tancsoportokkal működik majd.

Magyar–román, magyar–szerb, magyar–szlovák és magyar–ukrán csoportokat tervezünk. Azt szeretnénk, hogy határainkon innen és túl egyaránt jelentkezhessen például magyarországi magyar vagy román kisebbségi diák, romániai román, illetve romániai magyar fiatal egyaránt – részletezte.

Minden diák kiemelt óraszámban angolt is tanul, s igaz, még nincsenek konkretizálva az együttműködés formái, de tervezik, hogy az Oxfordi Egyetemmel vagy canterburyi intézménnyel működnek együtt, méghozzá oly formában, hogy a szegedi iskola által kibocsátott érettségit külföldön is elfogadják.

Az intézmény felépítésének anyagi forrásait a központi költségvetés biztosítja, most kezdődhet a jogi, majd műszaki előkészítés, továbbá a konkrét pedagógiai program kialakítása, és a püspök szerint 2020-ra fel is épül az iskola.

A zene palotája lesz a Tóth Péter-ház

Egy-két éve került vissza az egyházmegyéhez a Tóth Péter-palota, amelyben várhatóan jövő szeptemberben kezdheti meg működését az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium. A megyés püspök elmondta, hogy a minisztérium, az egyetem, a szülők és tanárok egyaránt felkérték őket arra, hogy vegyék át az iskola fenntartását.

Ha megkeresnek bennünket, és tudunk segíteni, megtesszük. Kiderült, hogy nemcsak a működtetést kellene átvennünk, hanem egy új épületre is szükség van, hiszen a jelenlegi balesetveszélyes.

Ekkor született meg a döntés, hogy az általunk nem kért, de visszakapott palotába költöznek, ami a tanárok szerint is megfelelő iskolának – részletezte. A földszinten egy rendezvénytermet is kialakítanak, amely kamarakoncerteknek, kiállításoknak ad majd helyet.

Egységessé válik a Dóm téri épületegyüttes

Kollégiumot is épít az egyházmegye központi költségvetési támogatásból. Az 1980-as években emelt Apáthy István Kollégiumot jelenleg az orvosi kar használja, az elavult épület helyett modernebbre lenne szüksége az egyetemnek a nagyjából 270 hallgató elhelyezésére.

Kiss-Rigó László azt mondta, ha kiürítik az épületet, akkor lebontják, és újat emelnek a helyére. A szakemberek szerint ugyanis drágább lenne modernizálni, s így külsejében a korabeli tervekhez igazodó diákszállást lehet kialakítani, ami egységessé teszi a Dóm téri épületegyüttest.

Forrás: delmagyar.hu